Levensschool           Gemeenschap            Spiritualiteit

                                                                                                                                        

 

                                                                  

 

                                                             Bondingtherapie

 

Overgave aan de overvloed en de volheid die het leven is

                       Ontmoeten en voelen

                                        100 % hechting, 100 % autonomie

                                                 Bondinggroep

in ruimte "Dromenvanger" op Landgoed Algoed

Bonding maakt je blokkades transparant: oude pijn, oude boosheid, oude angst.

In de bondingworkshop druk je je emoties uit zodat ze hier en nu helder worden.

Bonding is een individueel groepsproces, net als het dagelijks leven zelf.

Je oefent ontmoeten en voelen.

Is 100 % hechting en tegelijkertijd 100 % autonomie mogelijk, door in het ontmoeten en voelen te blijven?

Is mijn eigenwaarde op peil? Mijn zelfliefde, zelfrespect, zelfaanvaarding.

Je werkt concreet aan de problemen binnen je relaties. Je komt meer in flow.

 

Vrijdag 30 Oktober geven we een toelichting/demonstratie in ruimte "Dromenvanger" op Landgoed Algoed. Die is gratis.

Vrijdag 13 november beginnen de tweewekelijkse workshops

van 19.30 tot 22.30 uur, ook in "Dromenvanger".

€ 25,- per avond of naar zelfinschatting € 15,- of € 35,-

In 2015 op 13-11; 27-11; 11-12 en in 2016 vanaf 15-1 tweewekelijks verder.

Als je deel wilt nemen, mail dan a.u.b. naar e.veenman@osghengelo.nl

 

 

Zolang de mens zichzelf niet in de ogen en harten van zijn medemensen ontmoet,

is hij op de vlucht.

Zolang hij niet toelaat, dat zijn medemensen deelhebben aan zijn diepste innerlijk,

bestaat voor hem geen geborgenheid.

Zolang hij angst heeft om doorzien te worden, kan hij noch zichzelf,

noch anderen kennen – hij zal alleen zijn.

Waar kunnen we zo’n spiegel vinden, behalve in onze naaste!

Hier in de gemeenschap kan een mens pas echt duidelijkheid over zich zelf krijgen

en zich niet meer als de reus van zijn dromen of de dwerg van zijn angsten zien,

maar als mens, die – als deel van een geheel – zijn bijdrage levert

aan het welzijn van de gemeenschap.

In zo’n bodem kunnen we wortelen en groeien;

niet meer alleen, maar levendig,

als mens onder mensen.

                                                                            Richard Beauvais

 

 

 

Bonding psychotherapie werd als groepstherapeutische methode ontwikkeld door de Amerikaanse psychoanalytische psychiater Dan Casriel. Hij noemde het oorspronkelijk New Identity Process. Het begrip New Identity Process werd in 2000 vervangen door Bonding Psychotherapie. Bonding is een bindings- of hechtingsgeoriënteerde en lichaamspsychotherapeutische werkwijze.

De principes van de therapeutische gemeenschap zijn de basis van deze groepstherapie.

 

Wat gebeurt er in het Bondingproces?

 

In het bondingproces leren we de kracht te benutten van gevoelens zoals schaamte, pijn, woede, angst, vreugde en liefde om ons bewuster te worden van onze psychosociale basisbehoeften en om ons op vervullende wijze voor de vervulling van onze basisbehoeften in te zetten. We komen te weten wanneer en op welke wijze deze basisbehoeften in onze jeugd geschonden werden en welke instellingen we toentertijd hebben verworven en verinnerlijkt.

De instellingen die we in onze kinderjaren hebben verworven, worden getoetst aan huidige ervaringen en in de groep nogmaals beleefd en via een nieuwe ervaring worden een nieuwe instelling en een ander gedrag mogelijk en geoefend. We kunnen zelfvernietigende of ontwikkelingsblokkerende gedragswijzen opgeven en nieuwe positieve instellingen aannemen.

In deze beschermde ruimte van de groep kunnen we elkaar wederzijds vasthouden tot verstarde gevoelens in beweging komen, uitgedrukt kunnen worden en zich kunnen veranderen in liefde. Ieder krijgt de tijd om in zijn eigen tempo stappen te zetten in de richting van het ontwikkelen en ontvouwen van identiteit en relatiebekwaamheid. In de vertrouwensvolle atmosfeer van een groep ervaren we, welke gevoelens we krijgen bij voedende ontmoetingen, lichamelijk nabij-zijn en contact; daarbij zijn we zeer oplettend en gaan we behoedzaam om met oude angsten en emotionele wonden.

Zo ontstaat in ons een ruimte voor zelfvinding en zelfliefde en voor authentieke, oprechte en levendige ontmoetingen en relaties.

 

Psychosociale basisbehoeften

 

Oorspronkelijk herleidde Casriel psychische storingen tot de gebrekkige bevrediging van maar één basisbehoefte, de behoefte aan bonding. In de bondingpsychotherapie die Konrad Staus in zijn boek beschrijft (Bonding Psychotherapie – Grundlagen und Methode, 2006; Engelse versie in 2007) gaat de theorie van minstens 7 basisbehoeften uit. Alle basisbehoeften moeten toereikend zijn bevredigd, opdat we psychisch gezond zijn.

 

De zeven psychosociale basisbehoeften van elk mens zijn:

Bonding: de behoefte om in relaties emotioneel open en anderen nabij te zijn

Binding (Hechting): om bij anderen geborgen te zijn

Autonomie: om autonoom te zijn

Eigenwaarde: om het waard te zijn om te worden bemind en liefgehad.

Identiteit: om te voelen dat je erbij hoort

Lust en welbehagen: om je fijn te voelen

Zin en spiritualiteit: om een zinvol leven te voeren

 

 

De zoektocht naar de zin van het leven is in wezen een zoeken naar een ervaring van genotvol levendig-zijn in ons lichaam.

                                                                           

 

Bij de psychosociale basisbehoeften horen toestemmingszinnen:

Bonding = lichamelijk nabij-zijn en emotionele openheid. Je mag anderen nabij zijn en hun je gevoelens open tonen.

Binding (Hechting): Je mag zekere, langdurige en verantwoordelijke relaties aangaan met een ander die emotioneel voor jou belangrijk is. In de relatie mogen jullie elkaar wederzijds geborgenheid en zekerheid geven.

Autonomie: Je mag jezelf zijn en je gevoelens, behoeften, verlangens, vragen en doelen leven. Als de behoeften en doelen tegengesteld zijn aan die van anderen, dan mag je een compromis uitonderhandelen, zodat rekening wordt gehouden met jouw behoeften en doelen en met de behoeften en doelen van de ander.

Eigenwaarde: Je mag jezelf waard voelen dat je wordt bemind en liefgehad en je hoeft niet perfect te zijn om te worden bemind en liefgehad.

Identiteit en erbij horen: hier wordt onderverdeeld in psychoseksuele identiteit: Je mag je als vrouw/man fijn voelen en je als vrouw/man zo aannemen zoals je bent.

En in psychosociale identiteit: Je mag in je beroep en in groepen plezier en succes hebben. Hierbij hoort ook de behoefte om ergens bij te horen.

Lust en welbehagen: Je mag in je leven plezier hebben en je fijn voelen. Je mag dingen doen waardoor je vreugde voelt en waarvan je je lichamelijk goed voelt.

Zin en spiritualiteit: Je mag een vervuld en zinvol leven leiden. Je mag loslaten en je toevertrouwen aan je hogere macht.

 

Waarvoor Bonding?

 

Als kind waren we in moeilijke situaties (die soms jaren konden duren), met onze gevoelens vaak alleen en we konden de gevoelens alleen maar in eenzaamheid voelen, als we ze überhaupt konden voelen en niet verstard waren. Door de gebrekkige oriëntering en de afwezigheid van aangereikt houvast, voelden we ons hulpeloos en “überfordert”: er werd meer van ons geëist dan we toen ooit aankonden. Ja, we stonden soms zelfs doodsangsten uit. We ontwikkelden levensstrategieën die noodzakelijk waren om emotioneel te kunnen overleven: overlevingsstrategieën of zogenaamde instellingen. Die dienden als bescherming om zoiets niet nogmaals te hoeven beleven. Op onze huidige leeftijd en in huidige levensfase staan ons deze instellingen helaas vaak in de weg om vervulde relaties te kunnen ervaren.

Bonding kan ons helpen om dat te veranderen.

Bonding is van groot nut om aan relatieproblemen, psychosomatische klachten, depressieve neerslachtigheid, angststoringen en andere identiteitsproblemen te werken in de groep. Bonding biedt ruimte voor psychisch herstel en versterking en is ook geschikt als aanvulling op een andere therapie.

 

Bonding als levenshouding kan voor volwassenen en kinderen een authentiek relatieleven mogelijk maken. Hoe bonding als levenshouding kan worden toegepast en daarmee het leven dient, kan in de workshops worden ervaren. De doorlopende jaargroepen zijn daarvoor als ondersteuning uitermate geschikt.

  

Bonding intensiefdagen zijn geschikt voor het intensief bewerken van oude en moeilijke ervaringen uit de kinderjaren en uit de jaren van volwassenheid. Ze zijn ook geschikt om traumatische ervaringen te integreren. Ze zijn een emotioneel pompstation van bijzonder intensieve  aard en bieden psychisch herstel en versterking en zijn ook geschikt als aanvulling op een andere therapie. (Ze zijn ook voorwaarde voor de deelname aan een doorlopende jaargroep).

 

Bonding doorlopende jaargroep bieden wij aan als begeleiding voor moeilijke levenssituaties en om bonding als levensvorm te oefenen en in de praktijk te brengen. Velen ervaren bonding als een emotioneel pompstation in het dagelijks leven. (Alleen ná deelname van minstens één intensiefdag bij ons en voor mensen met bondingervaring.)

 

 

 

 

ZijnInstituut, LotusProces, Regina Veenman, Eef Veenman, Bonding lichaamspsychotherapie, familieopstellingen, vasthoudtherapie, Zijnsgericht coachen, Twente, Hengelo, Enschede, Zutphen, Gelderland, Almelo, Winterswijk, achterhoek, Eibergen, Haaksbergen, meditatie,

 

ZijnInstituut * Godfried Bomansstraat 96 * 7552NV Hengelo * NL * T. 0031 74-2593452 * KvK 59328665     info@regina-veenman.com *** www.regina-veenman.com *** www.mimesis-verlag.com